Якісне насіння - запорука вдалого врожаю!

Дата: 20.03.2023 11:32
Кількість переглядів: 228

Фото без описуНезабаром розпочнеться новий сезон городництва, тож саме час задуматися про придбання якісного насіння, адже саме від цього залежатиме наскільки вдалий врожай ви отримаєте. 

Сьогодні вибір насіннєвого матеріалу може викликати розгубленість навіть у досвідченого городника, адже виробники постійно працюють над створенням нових гібридів культур, вдосконалюють їх та дають багатообіцяючі назви. Аби зорієнтуватись у великому різноманітті яскравих пакетиків та уникнути ризику придбання некондиційного насіння - пропонуємо дотримуватись рекомендацій спеціалістів Управління фітосанітарної безпеки.

Насамперед необхідно знати, що відповідно до чинного законодавства допускається обіг виключно тих сортів, які занесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

Під час вибору насіння рекомендуємо не лише дослухатися до порад продавця, а й самостійно перевірити якість пакування та відповідність маркування ДСТУ.

Розфасоване у маленькі пакетики насіння має бути добре захищеним від вологи, тож уважно перевіряйте цілісність пакування, адже у разі його пошкодження, насіння може бути прілим і непридатним до використання.

Варто зазначити, що термін дії документів за результатами визначення посівних якостей насіння становить 12 місяців, а упакованого в герметичну тару насіння – 24 місяці.
На пакуванні з фасованим насінням, призначеним для роздрібної торгівлі, відповідно до ДСТУ 6006:2008 має бути зазначена наступна інформація:

  •  товарний знак, назва фірми/підприємця;
  •  країна-виробник;
  •  юридична адреса пакування;
  •  номер партії;
  •  назва культури, її сорту або гібриду;
  •  опис сорту або гібриду;
  •  схожість посівного матеріалу (80% і вище є високим показником);
  •  рік врожаю посівного матеріалу;
  •  кількість насіння в упаковці;
  •  поради та попередження виробника щодо вирощування.

При розкритті пакування намагайтесь не пошкодити місце, на якому вказаний номер партії, зберігайте квитанцію (фіскальний чек) на придбаний товар.
Відповідальність за продаж неякісного насіння є суто господарською, тож ошуканому споживачу слід звертатися до суду й стягувати вартість неякісного насіння.
Рекомендуємо купувати посівний матеріал у великих стаціонарних або онлайн точках продажу та вибирати перевірених виробників.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь