Перерахунок працюючим пенсіонерам буде

Дата: 07.04.2021 14:59
Кількість переглядів: 538

Фото без описуПорядок проведення перерахунку пенсій особам, які продовжують працювати, встановлено частиною четвертою статті 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) і постановою правління Пенсійного фонду України № 10-1 від 18.05.2018 «Про затвердження Порядку перерахунку пенси без додаткового звернення особи відповідно до частини четвертої статті 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

 

Зазначеними нормативно-правовими актами передбачено, що з 1 квітня, без додаткового звернення особи, органи Пенсійного фонду України проводять перерахунок пенсії тим пенсіонерам, які на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, набули право на його проведення.

Інакше кажучи, якщо особа після призначення або попереднього перерахунку пенсії продовжувала працювати й набула не менше як 24 місяці страхового стажу, або менше як 24 місяці страхового стажу, але після призначення чи попереднього перерахунку пройшло не менше як два роки, то з 1 квітня 2021 року їй буде здійснено автоматичний перерахунок пенсії.

 ВАЖЛИВО: Обов’язковою умовою для перерахунку є саме факт продовженняроботи післяпризначення/перерахунку пенсії та набуття в звязку саме із цим страхового стажу.

Нагадаємо, що страховий стаж після 1 січня 2004 року обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування на підставі поданих страхувальниками звітів та після надходження даних про сплату єдиного внеску.

Іпопри те, що проведення такого перерахунку без звернень пенсіонерів було новацією, у 2018— 2020 роках усе було перераховано у встановлені строки, адже звітність про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування подавалася щомісяця.

Цього року ситуація дещо інша...

Зокрема, із 1 січня 2021 року набули чинності зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» і Податкового кодексу України, якими передбачено подання єдиної звітності з єдиного внескуна загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осібщокварталу замість щомісяця. Строки подання такої звітності (податкового розрахунку) встановлено Податковим кодексом України — протягом 40 календарних днів що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.

З огляду назначене, дані про страховий стаж за певний квартал будуть відображені в реєстр не раніше як у середині наступного кварталу.

Дата проведення перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам залишається незмінною!!! Як передбачено законом, це – 1 квітня 2021 року.

 

Отже, на 1 квітня 2021 рок, даних про страховий стаж та заробітну плату за січень і лютий 2021 року в Реєстрі не буде. Автоматичний перерахунок працюючим пенсіонерам буде проведено після надходження відомостей про сплат, єдиного внеску за цей період.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь