Пошук

Тріумфальна колона у Тульчині

Дата: 29.04.2020 15:59
Кількість переглядів: 831

Тульчинська ОТГ надзвичайно багата унікальними, неповторними у своїй красі об’єктами культурної спадщини. Загальна кількість памяток 73, із них занесених до Державного реєстру нерухомих пам’яток Вінницької області становить 43 об’єкти, у тому числі 9 –національного значення.
Щодня проходячи повз такі звичні для нашого погляду місця, ми і не задумуємося про ті історичні події, що передували для їхнього виникнення. Мова піде про колону – перший пам’ятник, що був встановлений у нашому місті.

Намагаючись загладити свої стосунки із польським королем,Станіслав Щенсний Потоцький - тогочасний власник міста, запросив його до Тульчина, що мало слугувати перемир’ям. Король мав сумніви, та запрошення прийняв. Тож повертаючись із Канева, де мав зустріч з імператрицею Катериною ІІ, він заїхав до Тульчина.
З 17 по 21 травня 1787 року Станіслав Август Понятовський гостював у нашому місті, та писав краківській каштелянші, тещі Потоцького, що ніде більше не був так сердечно та пишно прийнятий.
Щоб відзначити цю знаменну подію, Станіслав Потоцький усім мешканцям Тульчина та передмість: Завалля, Воловодівки і Козачини актом від 17 травня, внесеним до актових книг Вінницького міського суду 5 листопада 1788 р., надав цілковиту особисту волю, різні торговельні й інші привілеї, що викликало хвилю захоплення добродійністю графа. Також встановив у центрі міста тріумфальну колону, перший пам’ятник - круглий кам'яний стовп, зроблений із пісковику з меморіальним написом. Саме від нього у радіусі однієї польської милі - 12 000 ліктів (приблизно становило 8 км) магнат дарує своїм кріпосним селянам волю (залишки пам’ятника сьогодні знаходяться на території краєзнавчого музею).

Підготовлено Л.Щербань, провідним спеціалістом відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Тульчинської міської ради.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь