Пошук

Історія одного Тульчинського ОСББ

Дата: 03.04.2020 14:56
Кількість переглядів: 1726

Сьогодні чимало говорять про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, адже за цими утвореннями – майбутнє багатоквартирного сектора ЖКГ. Процес створення ОСББ в Україні за останній рік активізувався. Та все ж жителі багатоквартирних будинків не квапляться об’єднуватися задля спільних цілей. На сьогодні у Тульчинській громаді є лише 12 об'єднань співвласників багатоквартирних будинків.

На вулиці Європейській жителі ще у серпні 2017 року вирішили перетворитися з власників своєї окремо взятої та відгородженої від решти світу квартири у співвласників трьох будинків №5, №7 та №8. Назвали ОСББ «Європейське 578».

З жовтня жителі вже почали платити квартплату, яка становить 1,5 грн. за 1м2. До речі, така квартплата діє й до нині у двох будинках, третій підняв ціну до 2 грн.

У перші півроку управитель ОСББ Владислав Миколайович Ткач одразу почав вирішувати нагальні проблеми за кошти, які виділила міська рада. Так було частково замінено шифер на даху будинку №8 та зроблено ремонт каналізації у будинку №7.

З 2018 року розпочали активну роботу над утепленням, зокрема у будинку №7 зробили ремонт під’їздів  від 1 до 5 поверху. Продовжили заходи з енергоефективності у будинку №8: зробили заміну вікон та ремонт каналізації в одному з під’їздів. Ще в одному поставили додаткові двері. У будинку №5 зробили ремонт даху, замінивши битий шифер.

Цього року жителі планують зробити косметичний ремонт під’їздів будинку №8, ремонт димових та вентиляційних каналів (будинки 7 і 5), алею до сміттєвих контейнерів. Також поки що думають де взяти кошти на ремонт доріжки попід будинки.

Чудово, коли ініціатива йде від молоді. У будинку №7 є особливо яскравий під’їзд. Раніше тут знімали квартиру дівчата-художниці і своїми малюнками зробили життя людей п’ятого поверху трішки  кращим.

Пан Владислав за щоденними господарськими проблемами не забуває і про дозвілля. У 2019 році взяв участь у конкурсі бюджету громадських ініціатив та подав проєкт на реконструкцію спортивного майданчика. Для перемоги забракло кілька голосів, проте руки не опускаються. Цьогоріч цей проєкт подано на 17 обласний конкурс проєктів розвитку територіальних громад. Якщо й тут не пощастить, то зупинятися не збирається. Каже, що «потрібно стукати у всі двері».

Не зважаючи на карантин, біля будинків чисто, квітують клумби, розпускаються самотні дерева. Але надворі - нікого. Якщо зайти у будь-який під’їзд, то відчуєте запах хлору. Владислав Миколайович каже, що на всі будинки закупили дезінфікуючий розчин для прибирання і самостійно миють під’їзди. Після карантину жителі в першу чергу організують господарський день для упорядкування прилеглої території.

Всі багатоповерхівки схильні до пошкоджень комунікацій, дахів і безкінечних проблем прибирання та благоустрою. Насправді, від кожного залежить комфорт будинку і лише якщо саме ти докладеш зусиль, то результат не змусить чекати. Хтось з сусідів доєднається і допоможе у спільній справі, проте завжди будуть ті, які спостерігатимуть за роботою через вікно, ті які не будуть здавати квартплату, які будуть завжди «проти».

Минулого року у Тульчинські громаді затверджено "Програму підтримки діяльності ОСББ на території Тульчинської міської ОТГ",  у якій передбачені кошти на створення нових ОСББ та підтримку вже наявних.   

Відділ економіки, стратегічного

планування та інвестиційного розвитку


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь