Звертаємось до землевласників і землекористувачів. Локалізація та ліквідація амброзії полинолистої

Дата: 05.08.2021 14:33
Кількість переглядів: 487

Фото без описуАмброзія полинолиста – карантинний бур’ян, обмежено поширений на території України, шкодочинність складається зі зниження врожайності с/г культур, засмічення врожаю с/г культур, погіршення якості кормів, зниження продуктивності пасовищ і негативного впливу на здоров’я.  засмічує всі польові культури, особливо просапні та зернові, а також городи, сади, луки, пасовища, полезахисні лісосмуги, часто зустрічається на узбіччях залізниць, шосейних і ґрунтових доріг, по берегах річок і ставків.

Амброзія полинолиста розмножується лише  насінням, яке утворюється у великій кількості (50-3000  насінин), яке зберігає схожість від 5 до 40 років. На початку росту в амброзії коренева система формується швидше ніж надземна маса. Фаза 2-4 справжніх листочків триває впродовж місяця. Потім амброзія починає швидко нарощувати значну біомасу.

За зовнішніми ознаками амброзія полинолиста нагадує полин звичайний.

 

 Здійснення заходів з локалізації та ліквідації:

  • ліквідаційна обробка гербіцидами амброзії згідно з Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, скошування або виривання з коренем за рахунок землевласників та землекористувачів на закріплених територіях;
  • створення фітоценозів із багаторічних трав (злакових чи злаково-бобових травосумішок) або зімкненого рослинного покриву з однорічників, здатних пригнічувати амброзію;
  • при наявності поодиноких рослин амброзії знищення шляхом виривання та спалювання, при сильному засміченні – скошування на початку цвітіння або здійснення хімічної обробки.

 

     

 Непроведення заходів по знищенню карантинних організмів тягне за собою адміністративну відповідальність відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Пам’ятаймо: найцінніше, що в нас є – це наше довкілля. Зрештою, від нього залежить здоров’я нації. Захистити його – наш спільний громадянський обов’язок.

 

Державний інспектор з карантину рослин               Ю.П.Гаврилюк

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь