Пошук

ВНУТРІШНЬОГОСПОДАРСЬКИЙ КОНТРОЛЬ ПРИ ДОРОБЦІ НАСІННЯ

Дата: 05.08.2021 14:31
Кількість переглядів: 440

Мета внутрішньогосподарського контролю – усунення причин, які призводять до сортового засмічення, зниження якості насіння в процесі вегетації, збирання, очищення, складування, зберігання й транспортування.

 Головне завдання внутрішньогосподарського контролю – домогтися виконання правил насінництва на всіх його етапах. Цей контроль здійснюється безпосередньо в господарствах. Основне завдання  полягає у забезпеченні правильної організації комплексу заходів щодо виробництва сортового насіння, що має відповідати вимогам стандарту, а також унеможливлювати механічне та біологічне засмічення в період вегетації та під час збирання, транспортування, очищення та зберігання.

Технологічний процес післязбиральної підготовки насіння передбачає такі основні операції як приймання, попереднє очищення й сортування, остаточне очищення і сортування, затарення й складування, протруювання (за потреби), реалізація готової продукції.

Складається план розміщення партій на майданчиках току, черговість їх очищення, сушіння та сортування. Зібране насіння до засипки на зберігання треба очистити і відсортувати. Очищення й сортування насіння здійснюється на відповідних машинах, потокових лініях і насіннєвих комплексах та заводах. При очистці із вороху видаляються побічні домішки: шматочки стебел і листя, грудочки землі і пил, насіння бур’янів, биті зерна і інше. Несвоєчасне очищення насіння, внаслідок підвищеної вологості домішок, може зігріватись і втрачати схожість.

Сортування проводиться з метою виділення для сівби найбільш повноцінного, крупного, ваговитого і вирівняного насіння. Таке насіння забезпечує більш високу польову схожість, краще виживання рослин і вищу урожайність.  Насіння пропускається через систему решіт з отворами різного діаметру.  Очищене, просушене і відсортоване насіння закладається на зберігання в попередньо продезінфіковані зерносховища. Під час збереження треба виключити можливість засмічення і зволоження насіння.

Для покращення якості посівного матеріалу проводять завчасну або передпосівну його підготовку: протруювання, повітряно-тепловий обігрів, обробка імуномодуляторами, інкрустація, скарифікація тощо.

При протруюванні насіння не допускається сортозасмічення. Ведеться контроль за правильним дозуванням препарату, уникають застосування підвищених доз, особливо для травмованого насіння. Від якості підготовки насіння залежать його врожайні і посівні якості.

Найпоширеніші причини погіршення якості насіння під час зберігання: підвищення вологості, самозігрівання, проростання, вплив низьких температур, наявність мікроорганізмів, кліщів, комах тощо. Щоб запобігти цим негативним явищам необхідно ретельно підготувати насіння, правильно розмістити  його в складі, дотримуватись оптимального режиму зберігання, постійно спостерігати за ним. Контроль за зберіганням насіння включає в себе постійний моніторинг температури та вологості насіння за допомогою вологомірів та термоштанг, що дає змогу своєчасно виявити та запобігти його псуванню. Очищене й відсортоване насіння складується (кожна партія окремо), споряджається штабельними ярликами. Кожна партія насіння, що зберігається, повинна пройти перевірку посівних якостей та отримати Сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу, згідно з встановленою формою.

Для забезпечення здорової конкуренції на ринку насіннєвого матеріалу слід приділити особливу увагу забезпеченню внутрішньогосподарського контролю для виробництва високоякісного насіння.

 

 

 

Заступник начальника відділу контролю у сфері
насінництва і розсаднидцтва  управлінні фіто санітарної
безпеки Головного управління Держпродспоживслужби                          Л.В.Маркевич
у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь