Пошук

Лісівники Вінниччини радять: залишайтеся вдома, зберігаючи найкращі традиції Нового року і Різдва з живою ялинкою!

Дата: 24.11.2020 16:06
Кількість переглядів: 223

Цьогорічні різдвяні та новорічні світа в усьому світі затьмарені небезпекою, яку несе пандемія коронавіруса. Ми мусимо жити в умовах карантинних обмежень, дотримуватись соціальної дистанції та водночас не втрачати віри у диво. Ми повинні радіти життю, плекати у душі надію на краще! А власній у домівці – створювати атмосферу щастя і свята! Як завжди, головним елементом справжніх новорічних і різдвяних свят стане жива новорічна ялинка.

Яскраві вогники гірлянд. Неймовірний запах хвої. І легке поколювання долонь від дотику до зеленої красуні!... Що може більше радувати у свято? Крім того, присутність у домі новорічного дерева – це користь для здоров’я. Адже хвойні породи – чемпіони у виділенні фітонцидів. Ці речовини, потрапляючи разом із повітрям в легені людини, можуть знешкодити бактерії, грибки і навіть віруси, які зачаїлися в організмі і очікують сприятливого часу для розвитку інфекцій, перш за все, дихальних шляхів і ЛОР-органів. 

І подумайте про шкоду від пластикової ялинки. Фахівці стверджують, що штучні ялинки дуже небезпечні для довкілля та здоров’я людини. ПВХ – це різновид пластику, з якого виготовляють штучні ялинки. У Європі полівінілхлорид (ПВХ) вже давно не використовують для пакування харчових продуктів. Ми ж свідомо дихаємо його випарами, ставлячи вдома штучну ялинку. А барвники, якими фарбують таке деревце, містять в собі свинець! При кімнатній температурі таке штучне деревце віддає вам масу токсичних речовин.

Для тих, кому «шкода рубати дерева», нагадуємо, що купуючи живу ялинку, ви не шкодите довкіллю. Адже державні лісогосподарські підприємства Вінниччини новорічні ялинки вирощують на спеціальних плантаціях – шкілках або землях, не придатних для створення лісів (приміром, під лініями електромереж, де неможливо вирощувати дерева). Крім того, за молодими насадженнями проводяться постійні догляди протягом 5-6 років. Це приблизно те саме, коли аграрії вирощують для споживання овочі, фрукти, трави, квіти…

Тим паче, що зараз активно пропагується рух проти штучних квітів, пластикового посуду та упаковки, які забруднюють довкілля. 

Сьогодні в асортименті порід, які вирощуються в якості новорічних ялинок, ви можете вибрати такі: сосна звичайна, сосна палласа (кримська), ялина європейська, ялина біла, ялина голуба, ялиця біла (піхта).

Держлісгоспи нашої області можуть задовольнити потребу в новорічних ялинках, не завдаючи шкоди для лісу:
- на площі близько 5 тис. га створені спеціальні плантації новорічних ялинок, де зростає 15 млн. шт. хвойних дерев різних порід та віку;
- щороку в грудні передбачається проведення рубок догляду за лісом в загущених молодняках, де без шкоди для лісу можна вибрати (відсортувати) близько 1 млн. шт. новорічних ялинок;
- є можливість у достатній кількості забезпечити потреби в гілках хвойних порід для створення новорічних композицій, щоб прикрасити оселю оригінальним ялинковим букетом, не рубаючи все дерево;
- за бажанням можна придбати ялинку у горщику, щоб потім висадити у відкритий грунт, попередньо отримавши фаховий інстуктаж із догляду.

Вирощені новорічні дерева, заплановані для реалізації, заготовлюються під замовлення покупців. Усі ялинки марковані самоклейними етикетками або пластмасовими бирками-стяжками. За номером на цих уніфікованих засобах можна легко перевірити легальність заготовленого новорічного деревця (на сайтах ДП «ЛІАЦ», yalynka.info або через аналогічний додаток у смартфоні).
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь