Тульчинська міська рада висловлює співчуття рідним та близьким з приводу смерті Мирослава Скорика

Дата: 03.06.2020 14:11
Кількість переглядів: 834

Фото без опису1 червня помер відомий український композитор, народний артист України Мирослав Скорик. Велика втрата для України і  світу!

МИРОСЛАВ СКОРИК – видатний композитор, педагог, мистецтвознавець, диригент, піаніст, музично-громадський діяч. Герой України, народний артист України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, академік Академії мистецтв України.

У творчому доробку композитора представлені найрізноманітніші музичні жанри: опера, балет, «Реквієм», концерти (для оркестру, для віолончелі з оркестром, три фортепіанні, два скрипкових), твори для оркестру, камерних ансамблів різного складу, фортепіано. Покоління 60-х знає його знамениті естрадні пісні: блюз-танго «Намалюй мені ніч», перший український твіст «Не топчіть конвалій». Маестро Скорик безпосередньо брав участь у створенні епохального фільму «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова. Його опера «Мойсей» – єдиний твір в Україні, який отримав благословення Папи Римського Іоанна Павла ІІ, а легендарна «Мелодія» є духовним гімном України.

Мирослав Скорик здійснив редакції оперних творів українських класиків, серед яких «На Русалчин Великдень» Миколи Леонтовича, «Купало» Анатоля Вахнянина, «Роксолана» Дениса Січинського.

Його твори регулярно виконуються в Україні, а також у Німеччині, Франції, Австрії, Швеції, Голландії, Болгарії, Чехії, Словаччині, Польщі, Великій Британії, США, Канаді та Австралії.

Будь-який твір Мирослава Скорика зачаровує, насамперед, мелодичним звучанням. Ця особливість музики Мирослава Михайловича єднає всіх – і тих, хто не знає нот, і аматорів, і музикантів-професіоналів. Найширша гамма образного світу Мирослава Скорика – від щонайтоншої лірики і зухвало веселих сплесків до трагічних та скорботних почуттів – звучить музикою, зверненою до людської душі. «Музику потрібно писати так, щоб люди хотіли її слухати», – завжди був переконаний композитор.

Ми горді з того, що саме тут, на землі Миколи Леонтовича у Тульчині геніальний митець, видатний український композитор, лауреат численних премій та нагоррод двічі виконав оперу "На русалчин Великдень".

У 2008 році, в Тульчині в рамках хорових асамблей М.Д. Леонтовича відбулася мистецька феєрія «На русалчин Великдень». Оперу на одну дію «На русалчин Великдень» диригував Мирослав Скорик.

Фото без опису Фото без опису

У 2017 році, на першому Міжнародному фестивалі Operafest Tulchyn ми були свідками історічної мистецької події - виконання опери М.Д. Леонтовича «НА РУСАЛЧИН ВЕЛИКДЕНЬ», яку закінчив через півстоліття після вбивства композитора великий Мирослав Скорик.

Фото без опису

Світла пам’ять…



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь