Тріумфальна колона у Тульчині

Дата: 29.04.2020 15:59
Кількість переглядів: 840

Тульчинська ОТГ надзвичайно багата унікальними, неповторними у своїй красі об’єктами культурної спадщини. Загальна кількість памяток 73, із них занесених до Державного реєстру нерухомих пам’яток Вінницької області становить 43 об’єкти, у тому числі 9 –національного значення.
Щодня проходячи повз такі звичні для нашого погляду місця, ми і не задумуємося про ті історичні події, що передували для їхнього виникнення. Мова піде про колону – перший пам’ятник, що був встановлений у нашому місті.

Намагаючись загладити свої стосунки із польським королем,Станіслав Щенсний Потоцький - тогочасний власник міста, запросив його до Тульчина, що мало слугувати перемир’ям. Король мав сумніви, та запрошення прийняв. Тож повертаючись із Канева, де мав зустріч з імператрицею Катериною ІІ, він заїхав до Тульчина.
З 17 по 21 травня 1787 року Станіслав Август Понятовський гостював у нашому місті, та писав краківській каштелянші, тещі Потоцького, що ніде більше не був так сердечно та пишно прийнятий.
Щоб відзначити цю знаменну подію, Станіслав Потоцький усім мешканцям Тульчина та передмість: Завалля, Воловодівки і Козачини актом від 17 травня, внесеним до актових книг Вінницького міського суду 5 листопада 1788 р., надав цілковиту особисту волю, різні торговельні й інші привілеї, що викликало хвилю захоплення добродійністю графа. Також встановив у центрі міста тріумфальну колону, перший пам’ятник - круглий кам'яний стовп, зроблений із пісковику з меморіальним написом. Саме від нього у радіусі однієї польської милі - 12 000 ліктів (приблизно становило 8 км) магнат дарує своїм кріпосним селянам волю (залишки пам’ятника сьогодні знаходяться на території краєзнавчого музею).

Підготовлено Л.Щербань, провідним спеціалістом відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Тульчинської міської ради.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь