Музеї, арт-об’єкти, фестивалі: туристичні орієнтири розвитку Тульчинської ОТГ (фото)

Дата: 25.03.2020 14:41
Кількість переглядів: 205

Фото без описуФахівці ULEAD Вінницького регіонального офісу Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe на зв'язку із ОТГ Вінниччини!Децентралізація дала поштовх для розвитку громад. Базою для виконання нових повноважень  ОТГ стали місцеві бюджети, що виявляють тенденцію до зростання. Серед  інструментів наповнення  кошторисів громад  експерти називають : розвиток малого бізнесу, встановлення оптимальних  місцевих податків і зборів, зважену регуляторну політику, ефективне використання державних субвенцій, доходів бюджету, грантову діяльність, а також підвищення інвестиційної привабливості території, в тому числі і за рахунок такої галузі як внутрішній туризм.

Ряд ОТГ Вінниччини, з початку  свого створення, взялися за розвиток  туристичної сфери, серед таких – Тульчинська міська ОТГ, яку  можна впевнено назвати «перлиною» туризму на Поділлі. На території громади розташовуються  архітектурно-історичні пам’ятки всеукраїнського рівня,  функціонує ряд музеїв етнографічного та культурно-історичного напрямку. В рамках прийнятого  в ОТГ  Плану місцевого  економічного розвитку, Тульчинська громада активно бере участь у проектній діяльності , відновлює об’єкти та залучає інвестиції в галузь туризму. Щорічно Тульчинська ОТГ проводить  перший в Україні фестиваль оперної музики  open air OPERAFEST TULCHYN  та унікальний  гастрономічний  етнофестиваль у с.Тиманівка.

На початку 2020 року вперше  на території Тульчинської громади  відбувся  фестиваль  «Від Щедрика до Carol of the bells», який було приурочено  до відкриття оновленого музею-садиби відомого українського композитора  Миколи Леонтовича. Завдяки  участі у конкурсі «Малі міста – великі враження» від Українського культурного фонду було отримано 2,6 млн грн на оновлення музею, як  привабливого  туристичного об’єкта  громади. З місцевого бюджету  ОТГ на реалізацію ідеї було  виділено близько 1 млн грн.

«Осучаснення, ревіталізацію-діджиталізацію нашого музею ми провели за кількома напрямками. В першу чергу  встановили експозиційні інтерактивні touch – панелі з путівником та  експонатами  про життя і діяльність композитора, про Тульчинську хорову капеллу та культурний код знаменитого  музичного твору «Щедрик», який був написаний у 1914 році і став символом  різдвяних свят у всьому світі. Всі фонди  музею були упорядковані та оцифровані, перекладені на іноземну мову, забезпечено можливість користуватись QR-кодом. Сьогодні відвідувачі можуть на українській та англійській мові  ознайомитись із культурною спадщиною композитора, поширити інформацію про нас. Працює сайт музею, впорядковано  350 унікальних експонатів, збережені  в автентичному стані кімнати, де жив і творив Леонтович. Коштом громади оновлено територію закладу та створено всі зручності для відвідувачів», – розповіла Світлана  Лукашенко, директорка  Тульчинського краєзнавчого музею. За її словами, лише з листопада минулого року, після  осучаснення садиби М.Леонтовича,  близько трьох тисяч  осіб ознайомились із експонатами музею.  Директорка  закладу зауважила, що  музей цікавить не тільки  туристів як поціновувачів мистецтва та гостей громади, а й представників сфери освіти,  культури, які   приходять колективами, щоб ознайомитись  із культурною спадщиню  композитора  в рамках навчальних семінарів.

Протягом трьох років Тульчинська міська рада успішно веде проектну діяльність та  співпрацює з Українським культурним фондом. В ОТГ реалізовано  протягом трьох років  такі проекти:  просторова інсталяція  «Леонтович Арт-квартал»,  креативний простір «Меридіан-Щедрик»  та  «Ревіталізація музею-садиби М.Леонтовича». Громада не зупиняється на досягненнях  і на часі нові плани Тульчинської ОТГ  у сфері туризму. Це відродження унікального  туристичного  об’єкта  завдяки проекту «Ревіталізація перлини «Подільського Версалю»  парку  «Ля Рош», що входить до  архітектурно-історичного комплексу «Палац Потоцьких». Міська рада  подала проект на конкурс Українського культурного фонду,  технічний відділ  погодив  ідею, тож в ОТГ чекають на заключний висновок  Фонду та початок відновлювальних  робіт.

Експерти  акцентують увагу на орієнтації ОТГ у напрямку розвитку внутрішнього туризму. Про це говорить Юрій Войціцький,  експерт з регіонального та місцевого розвитку Програми «U-LEAD з Європою».

«Якщо говорити про туристичну сферу, то на Вінниччині, у більшості, зосереджені об’єкти історичного, музейного, архітектурного, релігійного , ландшафтного туризму.  Але завдяки сучасним технологіям туристичні послуги можуть бути значно розширені. Якраз оновлення музею-садиби Леонтовича Тульчинської ОТГ  слугує гарним прикладом  залучення широкого кола відвідувачів через діджиталізацію об’єкта. В умовах  обмежених коштів  виграють ті керівники громад, що орієнтуються на розвиток туристичної інфраструктури. Тобто, пропонують туристичні  продукти  для всіх вікових категорій населення, в тому числі і для молоді, адже турист сьогодні може сам складати карту маршруту. Потрібно  лише дати  онлайн-кейси, які інформують потенційного туриста  про дороги, транспорт,  ресторани, готелі, заправки, час роботи музеїв чи інших об’єктів. Тобто, перспективним є  розширення звичних  стандартів  туристичної галузі, а це, в свою чергу,  дасть можливість підвищити  привабливість території ОТГ  та у підсумку заробляти на  внутрішньому туризмі», – пояснив експерт.

https://pravda.vn.ua/2020/03/25/muzeyi-art-ob-yekty-festyvali-turystychni-oriyentyry-rozvytku-tulchynskoyi-otg-foto1/?fbclid=IwAR1YwzFfjaciGPmSBxe-lLhoHgwESjk3N-R-B9b-5lyJBR5-ypjN9O0otT8&doing_wp_cron=1585139054.2268190383911132812500


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь