Палац Потоцьких зустріне цьогорічний «OPERAFEST TULCHYN» оновленим

Дата: 12.02.2020 15:48
Кількість переглядів: 311

Алеї, викладені плиткою, новенькі бордюри, зелена зона під посадку молодих самшитів, - усе це частина підготовки до Міжнародного фестивалю «OPERAFEST TULCHYN-2020». З ходом   реконструкції західного крила Палацу Потоцьких та благоустрою його території ознайомився сьогодні, 12 лютого, голова ОДА Владислав Скальський під час робочої поїздки до Тульчинського району.

«Це амбітний проєкт,- підкреслив очільник області.- В минулому році з обласного бюджету було виділено більше 8 млн грн. на оновлення  і реконструкцію приміщень та  території «Подільського Версалю», всі заплановані на 2019 рік роботи були виконані. Цьогоріч бюджетом передбачено 6 млн грн. для того щоб  довести західне крило будівлі Палацу Потоцьких до прийнятного стану саме до початку оперного фестивалю «OPERAFEST TULCHYN».

Нагадаємо, що у 2020 році фестиваль оперного мистецтва під відкритим небом традиційно проходитиме у червні. «Сьогодні під час огляду вже бачимо потребу в додаткових роботах задля того, щоб забезпечити людям з інвалідністю, мамам з дитячими візочками  можливість комфортно відвідувати фестиваль. Я буду піднімати питання перед депутатським корпусом про внесення змін до бюджету для збільшення фінансування, як мінімум, для облаштування фестивальної зони всіма необхідними умовами»,- зазначив Владислав Скальський.

Керівник ОДА підкреслив, що реставрація і відновлення Палацу Потоцьких у Тульчині є досить масштабним проєктом. «На жаль, можливості обласного бюджету не дозволяють реалізувати його в повному обсязі тож акцент робитимемо на те, що дозволить якісно провести фестиваль.

Загальна вартість проєкту 32 млн грн., вже зроблено на 8,5 млн грн. На цьогорічні роботи виділено з бюджету 6 млн грн, якщо вдасться додати ще  декілька, то вийдемо більш як на 50% виконаних робіт із реконструкції та облаштування «Подільського Версаля». Проте до фінального вигляду довести цю величну споруду,  як з фінансової точки зору, так і з часової я не вбачаю реалістичним»,- підсумував Владислав Скальський.

Тож  підрядна будівельна організація, а також профільні департаменти і управління ОДА отримали сьогодні доручення від голови  облдержадміністрації щодо визначення першочергових завдань та контролю за їх виконанням аж до початку фестивалю: це і освітлення по периметру палацу, і створення умов для осіб з інвалідністю (укладення бруківки на алеях, встановлення бордюрів), а також  облаштування центральної клумби.

Тож робота на будівельному майданчику сьогодні йде прискореними темпами, аби Палац Потоцьких   зустрів  цьогорічний «OPERAFEST TULCHYN» оновленим.

Довідка:  Відомий Палац Потоцьких, який має другу назву «Подільський Версаль», було побудовано в Тульчині У 1782 році. У часи господарювання родини Потоцьких це був розвинений ансамбль декількох споруд.

У 1787 році в Палаці Потоцьких було відкрито другий в Україні оперний театр, який існував понад 100 років та був культурною колискою Подільського краю. Кожного року в Палаці відбувались світові оперні прем’єри, в яких брали участь відомі композитори, співаки та музиканти Європи. Театр мав репертуар, що складався з 5-7 опер, а трупа налічувала до 200 акторів.

У 2000-х роках проведено часткові протиаварійні роботи на західному та східному флігелях.

На даний час в Східному корпусі палацового ансамблю розташовано частину навчальних аудиторій комунального вищого навчального закладу «Тульчинський коледж культури», перебуваючи на балансі установи.

Велична історія палацу Потоцьких в Тульчині дає можливість і сьогодні розкрити можливості цього архітектурного ансамблю для нащадків, туристичних груп та зарубіжних гостей.

У 2017 році на базі даного комплексу започатковано Міжнародний фестиваль «OPERAFEST TULCHYN», головною місією якого було привернення уваги до Палацу Потоцьких та повернення Тульчину слави малої оперної столиці України. На сьогодні «OPERAFEST TULCHYN» – це найбільша класична мистецька подія України, що відбувається просто неба, яку у 2019 році відвідали понад 68 тис. осіб.

До 2021 року планується відкриття постійно діючих експозиційних залів в центральному корпусі Палацового ансамблю.

Фото без опису

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь