Пошук

Шановні жителі багатоквартирних будинків

Дата: 20.09.2019 09:25
Кількість переглядів: 287

Акціонерне товариство «Оператор газорозподільної системи «Вінницягаз» (далі - Товариство) звертається до Вас у зв’язку з необхідністю термінового вирішення ситуації, пов’язаної з технічним обслуговуванням внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних житлових будинків міста.

Відтак, на даний час питання надійної та безпечної експлуатації систем газопостачання регулюються, зокрема, Кодексом газорозподільних систем, затвердженим постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 № 2494, в Міністерстві юстиції України 06.11.2015 за № 1379/27824 (зі змінами, далі - Кодекс).

Відповідно до пункту 3 глави 5 розділу III Кодексу, власники газових мереж, у тому числі побутові споживачі та власники внутрішньобудинкових систем газопостачання (балансоутримувачі, управителі), забезпечують належну їх експлуатацію згідно з чинним законодавством, зокрема ПБСГ, або укладають відповідний договір із суб’єктом господарювання, який має дозвіл на виконання таких робіт, за виключенням газових мереж, які кваліфікуються як ГРМ згідно з розділом II цього Кодексу, порядок врегулювання взаємовідносин щодо яких визначений у цьому розділі.

Відповідно до п. 3.2. розділу III Правил безпеки систем газопостачання, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15 травня 2015 року № 285, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 08.06.2015 за № 674/27119 (далі - ПБСГ), власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)) повинен забезпечити утримання систем газопостачання відповідно до вимог чинного законодавства України. Згідно з пунктом 3.3. розділу III ПБСГ, власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)) відповідає за технічний стан і безпечне користування газопроводами, газовими приладами, димовими та вентиляційними каналами.

Згідно положень статті 18 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку», об'єднання відповідно до цього Закону та статуту зобов'язане, зокрема, забезпечувати належний технічний стан спільного майна, що належить співвласникам.

Тобто, на даний час технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання житлових будинків повинно здійснюватися виключно за рахунок власників цих об’єктів на договірних засадах, у відповідності до чинного законодавства України, а у Товариства як Оператора ГРМ, в свою чергу, відсутнє правове зобов'язання виконувати ці роботи за власний рахунок.

Крім того, слід зазначити, що витрати на виконання цих робіт не закладені у тариф Товариства на розподіл природного газу.

Всі ми усвідомлюємо, що система газопостачання має бути під постійним наглядом, а її безпечну та надійну експлуатацію повинна забезпечити сторона, відповідальна за її експлуатацію.

Звичайно, Товариство як суб’єкт господарювання на договірних засадах на платній основі має можливість, усі матеріальні та технічні ресурси, кваліфікованих спеціалістів для надання якісних послуг з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання житлових будинків.

Мова йде про безпеку газопостачання та необхідність вирішення цього соціально важливого питання в якомога стислий строк, адже невиконання ПБСГ ставить під загрозу життя та здоров’я споживачів природного газу та членів їхніх родин.

Товариство запевняє, що надання якісних послуг на підставі укладених договорів забезпечить безаварійну роботу внутрішньобудинкових систем газопостачання житлових будинків у відповідності з вимогами ПБСГ та Кодексу.

Враховуючи наближення опалювального сезону та відсутність будь-яких кроків з боку власників, співвласників, балансоутримувачів тощо багатоквартирних житлових будинків для вирішення викладеної вище проблемної ситуації, Товариство вимушено звернутись з проханням у строк до 27 вересня 2019 року підписати акти розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін та вжиття невідкладних заходів щодо укладення договорів на технічне обслуговування системи газопостачання, що перебуває у їх власності, із будь-яким суб’єктом господарювання, який має дозвіл на виконання таких робіт.

Таким чином, Товариство щиро сподівається на позитивне вирішення всіх питань до початку опалювального сезону, що забезпечить нам всім його безпечне та безперебійне проходження!

 

АТ «Вінницягаз»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь