ПЕНІТЕНЦІАРНА ПРОБАЦІЯ – ЦЕ ВІРНИЙ ШЛЯХ ДЛЯ ПОВЕРНЕННЯ В СУСПІЛЬСТВО

Дата: 27.02.2019 15:41
Кількість переглядів: 460

Фото без описуПенітенціарна пробація як одна з організаційних складових структури кримінально-виконавчої служби з відповідними функціями є сьогодні невід’ємним елементом будь-якої національної системи кримінальної юстиції.

Утворення пенітенціарної пробації це, насамперед, запровадження якісно нових підходів до виправлення не лише осіб, які засуджені до альтернативних видів покарання, а й засуджених, які утримуються у місцях позбавлення або обмеження волі, з метою подальшої їх адаптації у суспільство.

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про пробацію» від 05.02.2015 у правовий обіг уведено таку категорію, як пенітенціарна пробація - тобто, підготовка осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення з метою трудового і побутового влаштування таких осіб після звільнення за обраним ними місцем проживання.

У рамках даного закону, відповідно до наказу Міністерства юстиції України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства внутрішніх справ України від 03.04.2018 № 974/5/467/609/280 «Про затвердження Порядку взаємодії установ виконання покарань та суб’єктів соціального патронажу під час підготовки до звільнення осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк», Тульчинський РВ філії Державної установи «Центр пробації» у Вінницькій області спільно з  державними органами, органами місцевого самоврядування сприяють засудженим, які готуються до звільнення, у: визначенні місця проживання після звільнення; влаштуванні до спеціалізованих установ для звільнених; госпіталізації до закладів охорони здоров'я осіб, які потребують стаціонарної медичної допомоги; працевлаштуванні працездатних осіб.

До  Тульчинського РВ філії Державної установи «Центр пробації» у Вінницькій області з установ виконання покарань відносно осіб, які готуються до звільнення, протягом 2018-2019 р. надійшло 3 повідомлень-запитів щодо можливості  проживання їх  після звільнення за обраним місцем проживання.

Соціальна адаптація осіб, звільнених від відбування покарання, є одним із важливих напрямів не тільки профілактики вчинення нових злочинів цією категорією осіб, а й профілактики рецедивної злочинності в цілому. Тільки спільна напружена праця із застосуванням соціальної реабілітації і людське ставлення до засуджених надасть можливість мотивувати засуджених на законослухняний спосіб життя та допоможе їм подолати негативні прояви поведінки.

Таким, чином можна констатувати, що роль пенітенціарної пробації є неоціненною для системи виконання покарань. Заявивши про себе як служба, яка перебуває на стадії становлення, виконує ряд надзвичайно важливих пенітенціарних функцій.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь