Пошук

Українська революція 1917-1921 рр.: 100 років боротьби

Дата: 04.02.2019 08:32
Кількість переглядів: 643

            Першого лютого 2019 року в актовій залі Тульчинської ЗШ І-ІІІ ст. №1 відбувся виховний захід «Українська революція: 100 величних літ», участь у якому взяли методист відділу освіти Тульчинської ОТГ Соловей Н.З., а також учні та вчителі усіх загальноосвітніх шкіл міста. Організатором заходу став відділ освіти, молоді та спорту Тульчинської  міськради, а підготували та провели свято учні Тульчинської ЗШ №1 на чолі з учителем історії Желюк Л.В.

            На початку заходу до всіх присутніх звернулась Соловей Н.З.,  методист відділу освіти, молоді та спорту, яка наголосила на тому, що відповідно до  Указу Президента України Петра Порошенка від 22 січня 2016 року «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921рр.»  на 2019р. розроблені заходи щодо вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України та військової звитяги захисників рідної землі, творців національної державності, підвела підсумки районного конкурсу учнівської творчості під гаслом « Об’єднаймося, брати – українці» ( номінація « Історія України та державотворення»), розповіла про укладання посібника учителями історії щодо вивчення подій 1917-1921рр. на Тульчинщині.

            Учасники та організатори заходу намагалися не лише донести інформацію про Українську революцію 1917-1921 років, а й вшанувати пам’ять борців за свободу та незалежність України. Це чергова спроба висвітлити один із найважливіших і найскладніших періодів в історії Українського народу ХХ століття та довести, що сформована тоді ідея державної незалежності стала визначальною для українського визвольного руху. Українці підтвердили здатність і спроможність національного державотворення. Сьогоднішня Україна є спадкоємицею тих традицій, закладених революцією 1917-1921рр.

            Ведучими свята стали учні 10-А та 10-Б класів Цвик Денис, Кудрицька Дарина, Бельцер Денис, Пасічник Валерія та Мойсенко Катерина, які познайомили присутніх із однією з блискучих і поряд з тим трагічною сторінкою нашої історії, якою залишається Українська революція 1917-1921рр. Доповнили ведучих та разом із тим створили лірично-драматичний настрій учні 8-А класу Курдій Олексій, Андрусенко Руслана, Франко Віталій, Лобінцова Єлизавета, Маслюк Ірина, які зачитали поетичні твори про героїв Української революції.

            Глибоко емоційним та надзвичайно зворушливим став виступ учительського вокального гурту «Берегині» (Тульчинська ЗШ №1), який виконав стрілецьку пісню про ті часи «Нас весна не там зустріла».

            Досвід самостійної соборної України відіграв вирішальну роль у подальшій визвольній боротьбі Українського народу. Україна стала територією Гідності та Свободи. Такими нас зробили не одна, а дві революції ХХІ століття – наш Майдан 2004 року, який став Перемогою Свободи, і революція 2013 року – Революція Гідності. Це був надзвичайно важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність,  прагнення до свободи.

            У цьому році минає ось уже 5 років із того часу, як загинули воїни - герої, яких народила Революція Майдану. Учениця 8-А Андрусенко Руслана прочитала поезію «А сотню вже зустріли небеса…», присвячену Небесній Сотні, учасники переглянули відеосюжет про героїв Небесної Сотні, пом’янули загиблих хвилиною мовчання.

            Пісню «Заплакало небо», присвячену героям, полеглим за свободу та незалежність України, виконав Кушнір В.В., Учитель музики Тульчинської ЗШ І-ІІІ ст. №1.

            Кульмінація заходу - патріотична поезія «Я – Україна», яку зачитала учениця 10-А Бичек Катерина. Це поетичне звертання до кожного українця пам’ятати тих, хто загинув за свободу та гідність на Майдані. Кожен із цих витязів пішов за покликом серця.

            Новий український дух, нова українська ідея, і нова сила, і нова віра на початку ХХ століття збудилися в глибинах української нації. У ХХІ столітті формується справжня українська еліта, готова захищати свою землю від московського окупанта.

            На закінчення свята учні 5-В класу Чернявська Яна, Подоляк Максим, Олійник Олександр та Вовкобрун Анна зачитали поезію «Ми – патріоти», в якій висловили свою любов та віру в краще майбутнє нашої Батьківщини. Останнім ліричним акордом прозвучала пісня «Моя Україна» у виконанні учениці 9-Б кл  Суліган Анастасії.

Наприкінці  свята заступник директора з виховної роботи Тульчинської ЗШ №1 Рижова О.І. подякувала учасникам та організаторам за продуманий тематичний захід, який не залишив байдужим жодного глядача. А Соловей Н. наголосила, що 20 лютого відбудеться районний конкурс читців, приурочений цим подіям.

Педагог-організатор Тульчинської ЗШ І-ІІІ ст. №1 Шимкова Н.А.



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь