Волі народної дзвін

Дата: 23.01.2019 08:46
Кількість переглядів: 375

22 січня 2019 року відділ освіти, молоді та спорту Тульчинської міськради спільно з відділом освіти, молоді і спорту Тульчинської РДА провів традиційну  щорічну конференцію «Волі народної дзвін» , приурочену Дню Соборності України, 100 –річчю Акта Злуки  УНР та ЗУНР, 100- річчю подій Української революції 1917-1921рр.

Із вступним словом до учасників заходу звернулася методист  Соловей Н.З., яка зазначила, що  це особлива конференція, усі ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки. Адже споконвічною мрією українців було об'єднання розрізнених частин України, століттями відірваних одна від одної, у межах однієї держави.

Справжньою окрасою патріотичного заходу стала пісня  «Нас весна не там зустріла…» у виконанні учительського гурту «Берегиня» Тульчинської ЗШ І – ІІІ ст..№1 (керівник   Кушнір В.В.).             

Сьогодні, у День Соборності України, пророчо звучать слова Т.Шевченка: «У своїй хаті своя віра, і правда, і воля». Україна виборола своє право вести богослужіння рідною мовою, про це мріяло не одне  покоління українців.  «Забуті імена, люди,що творили нашу, українську, історію» – із таким дослідженням виступила  учитель української мови та літератури Ганнопільської ЗШ І-ІІІст. Кибало Т.П., що презентувала напрацювання учнів школи про священика Василя Гречулевича – автора перших проповідей українською мовою у нас на Подоллі ще у далекому 19 ст. Завдяки його устремлінням відбувалося  поширення грамотност у селіі, у 1854 році відкрито школу  та храми в сусідніх селах. Його літературні праці присвячені становленню та визнанню української мови.      Неординарною постаттю є ще одна Людина, родом із Білоусівки. Це Кость Широцький - дослідник фольклору, фундаментальний науковець, праці якого популяризували особливості українського світобачення. Він обрав за фах історію українського мистецтва, поєднував науково-педагогічну роботу з політичною, прагнув творити нову історію суверенної України, вірив лише в революційний шлях боротьби. Саме про це розповідав Гриценко Б.О., учитель історії Білоусівської ЗШ І-ІІІст.., у якій у 2018р. відкрито музей К.Широцького.

            "Революційна Тиманівка 1917-1921рр."- дослідження буремних подій у селі,  з якими ознайомила присутніх Максименко Т.В., учитель історії Суворовської ЗШ І-ІІІст №1. Ми повинні вивчати уроки історії, щоб не допустити помилок у майбутньому.

 "Духовні цінності рідного краю" - презентація учнів 11 класу Пшеничного Д., Кулакевич В. та учителя історії Пшеничної Н.М.Журавліської ЗШ І-ІІІ ст. Учні розповідали про храми Тульчинщини - свідки радості і смутку часів войовничого атеїзму, про камяний хрест у селі  - свідок місцезнаходження церкви та помешкання священика, легенди про цілющі джерела рідного краю.

"Крищинці. Край умілих гончарів" - дослідження Лесько О.А., учителя історії Крищинецької ЗШ І-ІІІст. Славні традиції відомих сільських гончарів Луцишина О.Г., Гончара І.Т. продовжують наші сучасники - родина Сергія та Світлани Богонців, які займаються цим ремеслом упродовж 18 років. Митці  майстерно презентують своє ремесло та представляють вироби на багатьох виставках, які  проходили у Києві, Вінниці, Тернополі,  Молдові, Хорватії.

"Найрідніше село України, хай святиться у тобі життя" - розповідь  про рідне село Кирнасівку Супрун Г.С., учителя історії Кирнасівської ЗШ І-ІІст., яка зазначила, що не буде соборності та держави, якщо все руйнувати. Ми повинні мати активну громадянську позицію, кожен із нас не повинен бути байдужим до долі рідного краю. "У світі так мало добра , і воно проростає крізь камінь..." – завершила оповідь учитель.

 Пісня "Моя Україна" у виконанні Дерев’яги Ірини, учениці 7 класу НВК ЗШ І -ІІІ ст. №3 - гімназії ім. О.С. Пушкіна стала музичним подарунком для присутніх.

Учасники коференції ознайомилися із матеріалами тематичної виставки, яку підготувала Нурізянова Т.П. завідувачка відділом обслуговування ЦРБ.

У роботі конференції брали участь Камінський В.В., головний спеціаліст відділу освіти, молоді і спорту Тульчинської РДА та Кошелап С.В., заступник начальника відділу освіти, молоді та спорту Тульчинської міськради. Світлана Віталіївна наголосила на тому, що сьогоднішній день, 22 січня,  - знаменний для кожного українця, відзначила: боротьба за незалежність триває і досі, недарма у календарі з’явилися і відзначення героїчних і  водночас сумних дат – День пам’яті кіборгів та День захисників Донецького аеропорту, подякувала працівникам районної бібліотеки за співпрацю у проведенні заходу та  запросила усіх приєднатися до акції Ланцюг єднання, що відбулася о 14.00 год. на вул..М.Леонтовича.

Ми повинні пишатися тим, що   українці, а наша Вітчизна —  Україна,  дорога та мила серцю кожного із нас. Ми горді зватися українцями. У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події. Одна з таких сторінок  минулого – боротьба українського народу за соборність своїх земель. Завжди пам’ятаймо про незліченні жертви наших співвітчизників, покладені на вівтар незалежності, соборності, державності.

Марчуковська Л.Г., заступник директора

з виховної роботи НВК ЗШ І-ІІІ ст.№3-гімназії м. Тульчина

Фото без опису



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь