ВЧАСНО СПЛАЧЕНИЙ ЄДИНИЙ СОЦІАЛЬНИЙ ВНЕСОК – РЕАЛІЗОВАНЕ ПРАВО НА ПЕНСІЮ

Дата: 21.11.2018 12:54
Кількість переглядів: 379

Фото без описуОсновними пріоритетами діяльності Пенсійного фонду України є своєчасне призначення, фінансування та виплата пенсій, коректне наповнення Реєстру застрахованих осіб та забезпечення додержання пенсійного законодавства.
Але для своєчасного фінансування, виплати пенсій ні що інше так не впливає , як вчасно і в повній мірі сплачений єдиний соціальний внесок.


Адже саме цей аспект є одним із основних при формуванні права на отримання пенсії та є визначальним під час обчислення її розміру, тому що сьогодні розмір пенсії і її призначення залежить від свідомості роботодавців та вчасно сплаченого і в розмірі не менше мінімального єдиного соціального внеску.
Завдяки вчасно сплаченому єдиному соціальному внеску, застрахована особа отримує cтраховий стаж – період , протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному страхуванню. 
Важливим є те, що наявність стажу прямо пов’язана зі сплатою єдиного соціального внеску, тобто до страхового стажу зараховуються лише ті періоди, протягом яких сплачувалися внески. Єдиний соціальний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.
Період здійснення підприємницької діяльності також зараховується до страхового стажу пропорційно до сплаченого єдиного соціального внеску, що в подальшому може вплинути на визначення права на пенсію за віком та її розмір. У 2018 році мінімальний страховий внесок для фізичних осіб підприємців становить 819 грн. на місяць (3723грн.* 22%). 
Законодавство дає можливість кожній застрахованій особі та фізичним особам підприємцям, незалежно яку вони обрали систему оподаткування, бути впевненими у завтрашньому дні, в матеріальному забезпечені своєї старості через обов’язкову та добровільну участь у державному пенсійному страхуванні. Краще сплатити сьогодні і вчасно, ніж при досягненні пенсійного віку визбирувати стаж по крупинці або «докупляти», але вже в подвійному розмірі.
Сьогодні Пенсійний фонд має унікальну комплексну інтегровану інформаційну систему, завдяки якій здійснює щомісячний контроль над сплатою єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування й точно зараховує страховий стаж, потрібний для призначення пенсії. 
Персоніфікація пенсійної звітності - це база даних усіх працюючих громадян України, в якій зберігаєть­ся і регулярно оновлюєть­ся важлива інформація про трудову діяльність - страховий стаж, заробіток і розміри сплаченого єдиного соціального внеску, а з серпня 2018 року ще й професійна назва роботи, код класифікатора професій, посада, військове звання і т.д.
Це один із способів точ­ного накопичення відомос­тей, необхідних для реалі­зації права на пенсію та здійснення диференціації її розміру, залежно від трудо­вого внеску особи.
Для формування інфор­маційної бази системи пер­соніфікованого обліку, роботодавці які використовують найману працю, щомісячно подають до органів фіскальної служби звітні дані про суми нарахованої заробітної плати та суми нарахованого єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
Фізичні особи підприємці, у тому числі і ті, які обрали спрощену систему оподаткування, самі за себе формують та подають до органів фіскальної служби звіт один раз на рік , наступного за базовим звітним періодом. Звіт формується на підставі документів, які підтверджують сплату єдиного соціального внеску.
Відповідно до Плану спільних заходів з питань детінізації доходів громадян та зайнятості населення Пенсійним фондом разом із соціальними партнерами проводиться потужна інформаційно – роз’яснювальна робота щодо вчасної сплати єдиного соціального внеску фізичними особами підприємцями, роботодавцями району та легального працевлаштування найманих працівників. За участі працівників управління проводяться рейди – дослідження, де напряму роз’яснюється важливість сплати єдиного внеску та офіційного працевлаштування. 
Вчасно сплачений єдиний соціальний внесок є доцільним і економнішим, тому що при примусовому стягненні заборгованості органами Державної виконавчої служби сума боргу зросте за рахунок виконавчого збору.
Тому, Шановні роботодавці, в тому числі Фізичні Особи Підприємці – Ви повинні усвідомлювати необхідність виконання норм пенсійного законодавства і з відповідальністю відноситись до сплати єдиного соціального внеску Адже це є запорукою реалізації Вашого права на пенсію.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь