Пошук

ПОРЯДОК ОБЧИСЛЕННЯ СТРАХОВОГО СТАЖУ ЗА ПЕРІОД НАВЧАННЯ У ВИЩИХ ТА СЕРЕДНІХ СПЕЦІАЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ

Дата: 19.11.2018 12:52
Кількість переглядів: 441

Фото без опису17 листопада в Україні студенти відзначили своє свято – День студента. Це свято асоціюється з молодістю, романтикою і веселощами. В Україні свято встановлено згідно з Указом Президента № 659/99 від 16 червня 1999 р. Всім студентам бажаємо терпіння і працьовитості, щоб знання давалися вільно і легко, і щоб ви всі змогли себе реалізувати в подальшому житті!

Зі свого боку хочемо познайомити всіх студентів, і тих хто були студентами у минулому, з особливостями обчислення страхового стажу за період навчання у різних закладах освіти. 
У статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено, що страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Таким чином, за період після 1 січня 2004 року до страхового стажу зараховуються періоди діяльності залежно від факту та суми сплачених внесків.
Щодо трудової та іншої діяльності до 1 січня 2004 року, то відповідно до частини 4 статті 24 зазначеного Закону ці періоди зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, визначених раніше діючим законодавством, крім випадків, передбачених цим Законом. За період до 1 січня 2004 року обчислення трудового стажу здійснювалося згідно зі статтями 56–63 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 5 листопада 1991 року.
Отже, як буде зараховуватись до стажу роботи при призначенні пенсії той чи інший період діяльності, залежить від того, коли відбувалася така діяльність — до чи після 1 січня 2004 року
За період до 1 січня 2004 року до стажу роботи зараховується час навчання на денній формі у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі. До стажу роботи, який дає право на пенсійне забезпечення, зараховується також навчання в семінарії, Духовній академії при наявності документів про період навчання в зазначених навчальних закладах за денною формою.
Час навчання у вищих навчальних, професійних навчально-виховних закладах, навчальних закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання. 
За відсутності в документах таких відомостей для підтвердження часу навчання приймаються довідки про тривалість навчання в навчальному закладі у відповідні роки за умови, що в документах є дані про закінчення повного навчального періоду або окремих його етапів. 
УВАГА!!! Період навчання у вищих та середніх спеціальних навчальних закладах, тощо після 1 січня 2004 року до страхового стажу зараховується лише при умові добровільної участі в загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні шляхом сплати мінімального страхового внеску.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь