Утримання непрацездатних батьків повнолітніми дітьми

Дата: 12.09.2018 16:31
Кількість переглядів: 345

Фото без описуДо відділу Тульчинське бюро правової допомоги часто звертаються громадяни району з проханням роз’яснити, чи передбачає чинне законодавство України порядок утримання непрацездатних батьків їхніми повнолітніми дітьми, у тому числі, за допомогою виплати аліментів.

Більшість громадян України  усвідомлює свої обов'язки і перед своїми батьками, і перед своїми дітьми.

Люди похилого віку, в тому числі пенсіонери, — багато хто з них веде активний спосіб життя. Вони себе утримують і навіть допомагають своїм повнолітнім дітям. Але часто трапляються такі ситуації, коли ці люди є немічними і потребують сторонньої допомоги, які важко хворі. В таких випадках діє норма Конституції, яку часто забувають: “Батьки зобов'язані утримувати своїх дітей до повноліття. Повнолітні діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків”.

Це передбачено частиною другою статті 51 Конституції України.

У Сімейному Кодексі України, в  статті 202. Підстави виникнення обов'язку повнолітніх дочки, сина утримувати батьків, зазначено, що  повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. Якщо мати, батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені, обов'язок утримувати матір, батька у дочки, сина, щодо яких вони були позбавлені батьківських прав, не виникає, а в статті 203 вказано, що дочка, син крім сплати аліментів зобов'язані брати участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю.

Крім того, статтею 204 передбачено, що дочка, син можуть бути звільнені судом від обов'язку утримувати матір, батька та обов'язку брати участь у додаткових витратах, якщо буде встановлено, що мати, батько ухилялися від виконання своїх батьківських обов'язків.

У виняткових випадках суд може присудити з дочки, сина аліменти на строк не більш як три роки.

Суд визначає розмір аліментів на батьків у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін.

При визначенні розміру аліментів та додаткових витрат суд бере до уваги можливість одержання утримання від інших дітей, до яких не пред'явлено позову про стягнення аліментів, дружини, чоловіка та своїх батьків.

І, нарешті, у виняткових випадках, якщо мати, батько є тяжко хворими, інвалідами, а дитина має достатній дохід (заробіток), суд може постановити рішення про стягнення з неї одноразово або протягом певного строку коштів на покриття витрат, пов'язаних з  лікуванням та доглядом за ними.

Іще потрібно звернути увагу на Кримінальний Кодекс України, статтю 165: “Ухилення від сплати коштів на утримання непрацездатних батьків”, яка передбачає:

1. Злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання непрацездатнихбатьків-
карається штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин або виправними роботами на строк до одного року, або обмеженням волі на строк до двох років.
2. Те саме діяння, вчинене особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею,-
карається громадськими роботами на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк від двох до трьох років.

Отже, нічого вводити не треба — всі ці норми в нашому законодавстві є. Але їх тлумачення, яке наразі розповсюджене, не відповідає дійсності. Аліменти не вводяться як обов'язковий платіж рішенням уряду чи законами. Вони водяться рішенням суду. І тільки тоді, коли для цього є підстави. Підставами є ситуація, яка складається в їхніх батьків, тобто, складні життєві обставини.

За відповідними консультаціями з вищевказаних питань громадяни можуть звертатися до відділу Тульчинське бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою м. Тульчин, вул. Миколи Леонтовича, 47; тел. (04335) 2-10-63; 0961756236.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги - 0-800-213-103, за яким кожен може отримати необхідну інформацію щодо надання правової допомоги.

 

Начальник відділу

Тульчинське бюро

правової допомоги   Руслан Швець


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь