Пошук

Суспільно корисні роботи – один із видів відповідальності за несплату аліментів

Дата: 23.08.2018 16:57
Кількість переглядів: 809

 

6 лютого 2018 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» (Закон від 7 грудня 2017 року, №2234-VIII). Закон передбачає нові засоби примусового виконання рішень до боржника, який не сплачує аліменти більше ніж шість місяців.

Варто відзначити, що ставиться питання про посилення відповідальності не лише за несплату аліментів на дітей, а й на утримання одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї.

А саме, якщо у батька чи матері дитини виникає заборгованість по сплаті аліментів за 6 місяців, таку особу може бути притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин. Уповноваженим на складання протоколів про вчинення такого правопорушення будуть лише державні виконавці, які і будуть надсилати їх до суду за місцезнаходженням органу ДВС. Виконання рішень суду про накладення адміністративного стягнення у вигляді оплатних суспільно корисних робіт покладено на уповноважені органи з питань пробації.

Суспільно корисні роботи – це новий вид адміністративного стягнення, що полягає у виконанні правопорушником оплачуваних робіт. А їх вид визначає відповідний орган місцевого самоврядування.

Внесення вказаних змін здійснено з метою впливу на несумлінних батьків, адже за ухилення від сплати аліментів вони будуть виконувати оплачувані суспільно корисні роботи, а отримані кошти будуть спрямовані на сплату аліментів, що є на відміну від безоплатних громадських робіт, більш ефективним заходом для погашення наявної забогрованості.

Якщо боржник ухиляється від виконання суспільно корисних робіт, його можуть арештувати. У цьому випадку кожна доба арешту буде зараховуватися за 15 годин суспільно корисних робіт. При цьому термін арешту не може перевищувати 15 діб.

Таким чином Закон про посилення відповідальності за несплату аліментів спрямований на забезпечення належного виконання рішень щодо їх стягнення, що дозволить зменшити заборгованість зі сплати аліментів, а також забезпечить належне утримання осіб, які отримують аліменти. А тому потрібно відповідально ставитися до виконання своїх батьківських обов’язків, аби в подальшому не були вжиті заходи за їх неналежне виконання.

Тульчинський РВ з питань пробації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь