Пошук

Актуальна тема сьогодення - боротьба з виплатою заробітної плати у „конвертах”

Дата: 08.08.2018 09:54
Кількість переглядів: 614

Актуальною темою сьогодення є питання детінізації та легалізації заробітної плати  яка набуває великої актуальності, адже від розміру отриманої заробітної плати залежить рівень соціального захисту людини.

 

Багато хто веде розмови про справедливі зарплати та пенсії, виплачуючи при цьому робітникам зарплатню у „конвертах” боротьба з виплатою заробітної плати у „конвертах”, реалізація гарантій оплати праці та організація заходів недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плат.

 

Для держави це — недоотримання податків, а для працівника - в подальшому низький рівень пенсії та взагалі соціальних гарантій. У цій ситуації винні, як роботодавець, так і працівник, який погоджується отримувати заробітну плату таким чином. Тому саме громадяни мають право стати на захист своїх прав, вимагаючи офіційного оформлення трудових відносин.                 

Відповідально до цього питання мусять поставитися також самі роботодавці: не порушувати Закон, оформляти належним чином трудові відносини зі своїми працівниками. Не варто забувати, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків і зборів є грубим порушенням Законів України яка підпадає під адміністративну та кримінальну відповідальність.

 

Працівник, який отримує зарплатню в „конверті”, виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем. Він є позбавленим соціального захисту, пенсію матиме тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати.

 

Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Якщо ж сума нарахованої заробітної плати, з якої сплачені внески, менша за мінімальний рівень, страховий стаж становить неповний місяць і обчислюється пропорційно заробітній платі.

Якщо з якихось причин роботодавець не сплачує внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за своїх найманих працівників (причиною може бути і виплата заробітної плати у „конвертах” без сплати страхових внесків, і нарощування заборгованості як з виплати заробітної плати, так і зі сплати страхових внесків), то періоди, за які не сплачені внески, „випадають” із страхового стажу найманого працівника та не включаються в заробіток для розрахунку розміру пенсії.

Низька заробітна плата дає низький коефіцієнт заробітку, який враховується при обчисленні пенсії.

 

Своєчасна й повна сплата платежів у Пенсійний фонд України, а також забезпечення заробітною платою працівників не менше мінімальних соціальних стандартів – це обов’язок кожного роботодавця щодо соціального захисту своїх працівників.

 

Неоформлений офіційно працівник ризикує залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків пенсій у подальшому.

 

Тільки офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним, а бюджет Пенсійного фонду матиме стабільні надходження для своєчасного фінансування пенсійних виплат. Суспільство має зрозуміти, що легальна заробітна плата сьогодні це стабільне майбутнє.?


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь