1030 років від Хрещення Київської Русі

Дата: 27.07.2018 15:09
Кількість переглядів: 718

Фото без описуУ 2018 році в Україні святкують 1030 років з моменту Хрещення Русі. Хоча прийняття православ’я на території Київського князівства відбувалося у кілька етапів, проте саме 988 рік вважають початком нової епохи давньоруської держави. З 2008 року ця подія відзначається щорічно на державному рівні 28 липня — у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира.

Точну дату хрещення так і не встановили, її визначили лише ймовірно. Це 14 серпня (за старим стилем) 988 року. Відомо, що князь Володимир вирішив хрестити Русь з політичних міркувань, в першу чергу сподіваючись цим кроком об'єднати землі, які ворогували та зміцнити власну владу. Князю надходили пропозиції прийняти мусульманство, юдейську віру, католицтво, однак він зупинив свій вибір на православ'ї.

Володимир хрестився в Херсонесі, прийнявши нове ім'я – Василь. Також він охрестив дітей і підданих та одружився на Анні з Візантії. Масове хрещення народу відбулося в Дніпрі. При цьому не всі були згодні відмовлятися від язичництва, але їх "переконували". Іноді з допомогою зброї.

За весь період правління князь здійснив безліч військових походів, прийняв цілий ряд законів і "церковний статут". За нього почали карбувати монети і будувати кам'яні споруди. Володимир ввів поширення грамотності на Русі. Літописи описують його як людину щедру - щонеділі за його наказом по місту розвозили їжу для жебраків і хворих.

Перше офіційне святкування дати Хрещення Русі на території сучасної України відбулося у Києві в 1888 році. Тоді напередодні ювілею було закладено Володимирський собор, відкрито пам'ятник Богдану Хмельницькому. Також ця дата відзначилася численними богослужіннями, хресною ходою та святковими народними гуляннями.

Згадували про цей день і через 100 років, незважаючи на те, що тоді був атеїстичний Радянський Союз. Зрозуміло, великі святкування не відбувалися, але наукові конференції та різні громадські заходи щодо вшанування Дня Хрещення Русі тодішня верхівка все ж дозволила провести. Цікавим є і той факт, що тоді до церкви з нагоди такої дати повернулися й деякі монастирі.

Цього року у зв’язку зі 1030-річчям з дня Хрещення Русі урочистості у Києві відбудуться 27-28 липня. Зокрема, заплановано молебні та хресні ходи прихожан Української православної церкви як Київського патріархату, так і Московського патріархатів. Основні ж заходи пройдуть у Володимирському соборі та у Києво-Печерській лаврі за участю патріарха Філарета та митрополита Онуфрія відповідно.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь