15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Дата: 15.02.2022 09:33
Кількість переглядів: 1058

Фото без опису15 лютого в Україні вшановують учасників бойових дій на території інших держав і 33-тю річницю виведення радянських військ з Афганістану. Ці бойові дії тривали протягом майже 10 років (з 1979 до 1989 рр.). У них взяли участь більш ніж 160 тисяч українських військовослужбовців, понад 3 000 з яких загинули, 72 зникли безвісти, близько 4 000 отримали інвалідність. Нині в Україні — близько 150 тисяч ветеранів Афганістану.

Війна була несправедливою з боку Радянського Союзу як щодо місцевого населення Афганістану, так і власних громадян. Часто зовсім юних хлопців, яких відправляли воювати до далекої азійської країни за інтереси вищого керівництва радянської імперії та без належної військової підготовки. Проте сучасна Україна не має права забувати своїх “ветеранів Афгану”. Багато з них не обирали свою долю, а були змушені йти за наказом. Їм довелося воювати в надзвичайно тяжких умовах, де все одно знаходилося місце для військового подвигу. Чимало тих, хто пройшов Афганську війну, згодом зробили неоціненний внесок у розбудову національних Збройних сил України. 

Через війну пройшли 3193 військових з Вінницької області, не повернулось 3360 осіб (в т.ч. 169 вінничан). Серед них і троє наших земляків, життя яких обірвалося там на війні.
Олег Степанюк, випускник Тульчинського ліцею №3, відмінник навчання. За 2 місяці до повернення на Батьківщину під час виконання бойового завдання загинув в горах, де зав'язався запеклий бій. Він загинув смертю хоробрих. Нагороджений орденом Червоної Зірки.

Ігор Андріїшин - випускник Тульчинського ліцею №2. Добрий та скромний, він був опорою для своєї матері. Андрій мав маленький календар, в якому відзначав прожиті дні в Афганістані. Останній закреслений в ньому день 13 грудня 1983 р., а 14 грудня Андрій в одному з боїв був смертельно поранений. За виявлену мужність та відвагу він посмертно нагороджений Орденом Червоної Зірки.

Олександр Подолян також народився в Тульчині та закінчив Тульчинську ЗОШ #1. Він мріяв бути льотчиком. Місцем його армійської служби став Афганістан. В одному із запеклих боїв Олександр загинув. Нагороджений Орденом Червоного Прапора посмертно.

Крім афганців, цього дня вшановують й інших військовослужбовців, які брали участь у різних війнах в часи СРСР. Після Другої світової війни війська СРСР брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав.

Після здобуття Україною незалежності українські військові фахівці стали учасниками багатьох миротворчих місій. За даними Міністерства оборони України, з 1992 року в міжнародних миротворчих операціях взяли участь майже 44 тис. військовослужбовців, з них за межами країни загинуло більше півсотні військових.

З самого початку війни на сході України тисячі афганців та ветеранів інших війн добровільно пішли на захист рідної землі від російських загарбників. Чимало ветеранів-інтернаціоналістів і зараз перебувають на бойовому посту у складі Збройних Сил, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, СБУ та інших силових підрозділів.

 

                      Шановні  воїни - інтернаціоналісти!

Від імені Тульчинської міської ради, виконавчого комітету, усього депутатського корпусу засвідчуємо свою глибоку шану та повагу вашій мужності та самовідданій праці. Ви як ніхто знаєте справжню ціну війни і миру. І як ніхто вмієте дорожити сьогоднішнім днем, усвідомлювати свою відповідальність за майбутнє, за долю прийдешніх поколінь. Ви є яскравим прикладом для наслідування молодому поколінню, взірцем служіння народу та державі у наші дні.

В глибокій шанобі схиляємо голову перед пам’яттю тих, хто загинув.

З вдячністю звертаємось до тих,  хто живе поряд з нами.

Від усього серця бажаємо Вам і Вашим родинам здоров’я, родинного затишку та благополуччя, впевненості в завтрашньому дні, щастя, миру і добра.

З повагою

Міський голова                                                                Валерій Весняний  

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь