Пошук

Корона «Дня» – Iрині Френкель, арт-директору фестивалю OPERAFEST TULCHYN

Дата: 03.01.2018 14:26
Кількість переглядів: 866

Вінничанка Ірина Френкель не перший рік реалізовує масштабні мистецькі проекти. Але 2017-го їй вдалося зробити справжню культурну революцію, провівши Фестиваль оперної музики OPERAFEST TULCHYN open air на території палацу Потоцьких у Тульчині. Ідея створити культурний прецедент і привезти високе мистецтво до провінції виникла передусім для того, щоб показати всім відвідувачам велич палацу Потоцьких і водночас знайти інвесторів, щоб врятувати його від руйнування.

Досі в області ніхто нічого подібного не робив. До організації долучили сотні людей із Вінниці та Тульчина. За кілька тижнів промоції відеоролик про фестиваль набрав понад мільйон переглядів у соціальних мережах. Завдяки чартерним рейсам із Вінниці OPERAFEST TULCHYN відвідало щонайменше 10 тисяч туристів. На консервативних у своїй більшості вінничан фестиваль справив вибухове враження, адже на одній сцені організаторам вдалося зібрати понад три сотні артистів із різних країн світу. Окрім цього, діяло до десятка різних локацій, майже цілодобово працювала фуд-зона, а на ночівлю можна було залишитися в наметі. Тому не дивно, що одразу наступного дня після завершення фесту його назвали культурною подією року. Сама ж арт-директор та продюсер OPERAFEST TULCHYN Ірина Френкель каже, що прагнула створити для Вінниччини пілотний проект, пов’язаний із культурно-економічним розвитком території, який став би поштовхом спробувати зробити ексклюзивний культурний продукт, щоб надати імпульс для економічного розвитку території.

«Ми повинні розуміти, що рівень розвитку національної економіки визначається станом розвитку регіональних економік, тобто взаємозв’язок і взаємозалежність розвитку галузей на кожному рівні можуть бути індикаторами поточного розвитку та відображати як потенціал регіону, так і національної системи в цілому. Зручною одиницею виміру територіальних економік є кластер. Спеціалізація кластера стає ґрунтовною ідеєю для розвитку постіндустріальної економіки і базується на нематеріальній складовій, яка пов’язана, передусім, із культурним ресурсом. Ми говоримо про елементарні речі: парковки, готелі, сервіси харчування. І  завдяки фестивалю в новоствореній Тульчинській громаді вже знають, які умови необхідно створити для глядача, щоб йому було зручно. Ця подія дала поштовх для партисипативного аналізу, під час якого змінюється свідомість. Це й є перший крок у напрямку культурної трансформації», — зауважує Ірина Френкель.

Окрім переосмислення, фестиваль допоміг залучити в реконструкцію палацу Потоцьких понад 1 мільйон позабюджетних коштів. Із обласного бюджету виділено 2 мільйони 745 тисяч гривень, більшу частину з них було витрачено на ремонт східного портика та балкона центрального корпусу, а також на проведення ремонту кабельної мережі й розробку ландшафту прилеглої території. Першочергові ремонтні роботи обіцяють завершити до березня наступного року. А тим часом Ірина Френкель та її команда вже обирають опери, які покажуть 2018-го.

Другий OPERAFEST TULCHYN відбудеться на початку червня й триватиме вже не два дні, а три. Програма обіцяє бути насиченою й орієнтованою на глядачів різного віку. Головне, за що хвилюються організатори, щоб територія довкола палацу вмістила всіх охочих відвідати вже легендарний фестиваль.

Олеся ШУТКЕВИЧ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь