Не знищуйте первоцвіти!

Дата: 06.03.2017 11:40
Кількість переглядів: 787

Фото без опису

Після холодної зими природа посилає нам першоцвіти, які пробуджують життя, які є провісниками весни, відродження. Не дивлячись на те, що за продаж червонокнижних рослин порушникам загрожує штраф, білими підсніжниками, блакитними пролісками, фіолетовим шафраном торгують майже неприховано. Найбільш поширений у наших місцях підсніжник білосніжний.

Занесений до Червоної книги України катастрофічно зникає! Рідкісну рослину неконтрольовано зривають для продажу. На ринок йдуть букетики білих підсніжників, блакитних пролісків, примул, фіалок, рясту (шафран Гейфеля). Дедалі меншає в наших лісах жовтогарячого горицвіту весняного.

Якщо так і триватиме, відновити популяції дорогоцінних рослин буде неможливо. Адже зріла квітка підсніжника зацвітає з насіння лише на 4-7 рік. Підсніжник росте лише в чистих місцях. І справа не лише в красі квітки.

Зникнуть першоцвіти – втратимо ліки, які рятують людям життя, здоров’я.

Підсніжник, наприклад, - цінна сировина для медикаментів, за допомогою яких лікують поліневрити, радикуліт, травматичні ураження нервової системи… Квіти, листя підсніжника, підземні частини містять вищі жирні кислоти, флавоноїди, алкалоїди, які використовують при виготовленні серцевих препаратів.

Алкалоїд галантмін – складова частина ліків проти раку.

Масово знищують першоцвіти не травознаї. Неправда, що така торгівля цінними лікарськими рослинами – засіб від безгрошів’я.

Не відповідають дійсності запевнення продавців первоцвітів, що буцімто квіти виросли у них на городі. Фахівці знають, що у такій кількості це неможливо! Підсніжники ростуть дуже повільно, близько 30 років і майже не розмножуються. Зі свого городу можна зібрати щонайбільше 50 квіточок. А після того як ці рослини відцвітають, на їхньому місці нічого не можна садити, адже це може порушити весь процес росту.

Постановою Кабміну №1030 від 07.11.2012 року вказано суму збитків за знищення рідкісних видів рослин, у тому числі підсніжників: це 62 гривні за одну рослину. У букеті з 30, наприклад, підсніжників кожна квіточка вважається окремою рослиною. Тобто один такий букет - це завдані державі збитки на 1860 гривень.

Щоб провісників весни врятувати, передбачено штрафи за зірвані червонокнижні первоцвіти – від від 1700 до 3655 гривень.

Тому радимо подумати, перш ніж бездумно знищувати рослини, які рятують здоров’я і життя людини!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь