Як вберегтись від ботулізму? Остерігайтесь в’яленої риби та домашніх консервів

Дата: 03.08.2017 10:45
Кількість переглядів: 720

Фото без опису

Ботулізм – одне з найважчих харчових отруєнь, що забрало вже цього року 6 життів в Україні.

Триває сезон домашніх консервацій, і ми поцікавилися у фахівців, яких правил повинні дотримуватися господині, щоб заготовки на зиму в домашніх умовах були смачними, зберегли вітаміни, і, не дай Боже, не стали отрутою.

– Ботулізм викликає збудник Clostridium botulinum та токсини, що він продукує, - каже головний спеціаліст Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного Управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олена Голубовська. -

Вони широко поширені в природі. Вегетативні форми та спори виявляють у кишківнику різних домашніх і диких тварин, водоплавних птахів та риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (грунт, мул озер і річок), спори можуть там довго зберігатися. Практично всі харчові продукти, забруднені грунтом чи вмістом кишківника тварин та риб, можуть містити збудник захворювання. Найбільш небезпечними для вживання є копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, консерви, особливо домашнього приготування. Справа в тому, що без доступу повітря збудник ботулізму починає виробляти токсин, дія якого у багато разів небезпечніша за отруту гримучої змії. Смертельна інфекція може потрапити і знаходитися у банках з консерваціями, якщо не дотримуватися правил приготування консервованих продуктів.

– Чи передається ботулізм від людини до людини?

– На щастя, ця хвороба не заразна, і від людини до людини не передається, проте прогресує дуже швидко і може призвести до смерті. Ботулізм вражає нервову систему, в основному спинний мозок. Настає параліч м'язів, розвивається гостра дихальна недостатність. Отрута має здатність розсіюватися ділянками, тому не всі, хто вживав один продукт, однаково захворіють. При ботулізмі, як і інших харчових отруєннях, виникає загальна слабкість, блювання, біль у животі. Може бути так зване двоїння в очах. Якщо хворобу не лікувати, то може настати смерть від паралічу дихальної мускулатури.

– Як вберегти домашні продукти від інфекції, що порадите, щоб їжа не стала отрутою?

– У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита і очищена від нутрощів риба, м’ясо, тим менша ймовірність потрапляння в організм збудника ботулізму. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок грунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках в домашніх умовах.

При консервуванні овочів, які містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, бо збудник ботулізму не любить кислого середовища. Дуже важливо стерилізувати банки й прокип’ятити кришки безпосередньо перед закладкою продуктів. При консервуванні м’ясних і рибних продуктів проводити стерилізацію консервів при температурі 100 градусів не менше 60 хвилин. Найменше здуття кришки - причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту цієї банки.

Категорично застерігаю не купувати консервацію, в’ялену, копчену, солену рибу у місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб.

Будьте уважними та обережними. Пам’ятайте, що хворобу легше попередити, ніж лікувати.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь