Пошук

Шановні громадяни!

Дата: 25.10.2017 10:22
Кількість переглядів: 673

Фото без опису

З метою запобігання ураження людей електричним струмом, а також для забезпечення збереження енергетичних об’єктів при проходженні осінньо-зимового періоду 2017-2018 років інспекція Держенергонагляду у Вінницькій області попереджує Вас про необхідність дотримання охоронної зони повітряних та кабельних ліній електропередач.

Охоронна зона встановлюється уздовж всіх повітряних та кабельних ліній електропередач у вигляді земельної ділянки та повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів за умови не відхиленого їх положення. Саме тому зелені насадження, що ростуть на Ваших земельних ділянках повинні бути віддалені від крайніх проводів на відстань:

·         2 метрів - для повітряних ліній напругою до 1 кВ;

·         10 метрів - для повітряних ліній напругою до 20 кВ;

·         15 метрів - для повітряних ліній напругою 35 кВ;

·         20 метрів - для повітряних ліній напругою 110 кВ;

·       3 метрів - від огорожі або споруди за периметром трансформаторних підстанцій;

·       1 метра - від підземних кабельних ліній електропередачі.

Дотримання охоронних зон забезпечує безпечну роботу об'єктів електромережевого господарства, покращення якості електропостачання та можливість уникнути відключень електричної енергії у Ваших домівках, які можуть статися в результаті перекриття фаз гіллям дерев, обриву проводів внаслідок падіння дерев чи гілля, спалювання сухостою під Лініями електропередач, пошкоджень сільськогосподарською технікою, що в свою чергу також може призвести до травмування людей внаслідок ураження електричним струмом. Також слід не забувати що низові пожежі, Внаслідок спалювання сухої трави та очерету, через іонізоване повітря можуть призвести і до вимкнення ліній електропередач.

Тому в охоронних зонах електроустановок ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

·         стороннім особам перебувати на території і в приміщеннях трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв, ВІДЧИНЯТИ двері| і люки цих споруд, здійснювати самовільне переключення електричних апаратів, та підключення до електричних мереж;

·         будувати житлові, громадські та дачні будинки;

·         влаштовувати будь-які звалища;

·         складати добрива, корми, торф, солому, дрова, інші матеріали;

·         розпалювати вогнища;

·         розташовувати автозаправні станції або інші сховища паливномастильних матеріалів;

·          накидати на струмопровідні частини об'єктів електричних мереж і наближати до них сторонні предмети, підніматися на опори повітряних ліній електропередачі, електрообладнання трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв, демонтувати їх елементи;

·         саджати дерева та інші багаторічні насадження;

·          влаштовувати спортивні майданчики для ігор, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту, проводити будь-які заходи, пов'язані з великим скупченням людей, не зайнятих виконанням дозволених у встановленому порядку робіт;

·         запускати спортивні моделі літальних апаратів, повітряних зміїв;

·          виконувати роботи із застосуванням ударних Механізмів, скидати вантажі масою понад 5 тонн, скидати і зливати їдкі і ті, що спричиняють корозію, речовини, пально-мастильні матеріали (в охоронних зонах підземних кабельних ліній електропередачі).

 

Підприємства, установи, організації та окремі громадяни, що мають намір виконувати роботи у межах охоронних зон електричних мереж, повинні не пізніше як за три доби повідомити про це відповідний РЕМ та отримати письмовий дозвіл від нього на виконання цих робіт.

У межах охоронних зон електромереж без письмової згоди РЕМ, у віданні яких
перебувають ці мережі, а також без присутності їх представника забороняється:

•          будівництво, реконструкція, капітальний ремонт, знесення будівель і споруд;

•          здійснення усіх видів вантажно-розвантажувальних те земляних робіт, вирубання дерев,
розташування загонів для худоби, установлення дротяного чи металевого загородження;

•          проїзд машин або механізмів загальною висотою з вантажем або без нього від поверхні
дороги понад 4,5 метра;

•          виконання земляних робіт в охоронній зоні підземних кабельних ліній електропередач І
на глибині понад 0,3 метра, а на орних землях - на глибині понад 0,45 метра, а Також
розрівнювання ґрунту;

При виявленні обривів електричних проводів чи інших пошкоджень в електричних мережах необхідно негайно попередити всіх про небезпеку та терміново повідомити у диспетчерську службу району електричних мереж або у місцеві органи влади чи МНС за номером 101. Необхідно знати, що смертельно небезпечно не лише доторкатись, але й підходити на відстань ближче 8 метрів до обірваних проводів повітряних ліній електропередачі, які лежать на землі або звисають з опор чи з дерев. Необхідно організувати огородження місць обривів або чергування людей у таких місцях до прибуття аварійно-виїзної бригади.

Своєчасне повідомлення про пошкодження електромереж значно прискорить відновлення електропостачання та допоможе запобігти випадкам електротравматизму.

Щоб уникнути нещасного випадку:

1. Якщо Ви бачите обірваний електропровід, слід негайно виставити охорону біля місця обриву для запобігання наближення до проводу людей або худоби. Повідомити про обрив у РЕМ (районні електричні мережі).

2. Необхідно знати, що смертельно небезпечно не лише доторкатись, але й підходити ближче ніж на 8 метрів до обірваного проводу, який лежить на землі, на гіллях дерев або звисає з опори.

3. Якщо Ви потрапили у зону ближче 8 метрів від місця дотику обірваного проводу до землі то необхідно пам’ятати про небезпеку напруги кроку - напруги між двома точками землі розташованими на відстані кроку одна від одної та зумовленої розтіканням струму замикання на землю у разі одночасного доторкання до них ногами людини.

4.  Щоб уберегти себе, виходити з небезпечної зони від обірваного проводу слід дуже обережно: пересуваючи ступні ніг по землі й не відриваючи їх одну від одної. Не можна бігти, робити широкі кроки або відривати ноги від землі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь