Декретна відпустка не звільняє підприємця від необхідності сплати ЄСВ

Дата: 01.11.2017 08:26
Кількість переглядів: 935

Фото без опису

Чинним законодавством не передбачено звільнення фізосіб - підприємців, які здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю, перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами або доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку, від сплати єдиного соцвнеску

Тульчинське відділення Немирівської ОДПІ доводить до відома лист ДФС України  від 03.10.2017 р. №2110/П/99-99-13-02-01-14/ІПК в якому фахівці   нагадують, що платниками ЄСВ є, зокрема, фізичні особи - підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування.

Базою нарахування ЄСВ для таких платників є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО. При цьому сума єдиного соцвнеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

З 2017 року якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, вони зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. При цьому сума єдиного соцвнеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Відповідно до частини четвертої ст. 4 Закону №2464 особи, зазначені у п. 4 частини першої статті 4 (тобто фізособи-підприємці), звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками ЄСВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Тобто, якщо фізособа - підприємець з 01.01.2017 р. застосовує загальну систему оподаткування і не є пенсіонером за віком або інвалідом, то вона не звільняється від обов’язку нараховувати, обчислювати та сплачувати ЄСВ на загальних підставах.

Крім цього, чинним законодавством не передбачено звільнення фізосіб - підприємців, які здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю, перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами або доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку, від сплати єдиного внеску.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь